HOMEPRODUCTINFOOLIJFOLIECREATIEFTIPS & WEETJESVRAGENCONTACTSITEMAPFR


Olijfboom, olijf, olijfolie
Olijfolie

Productieproces

De olijf door de seizoenen heen…

Lente: Bloeitijd, maar slechts 5 op 100 bloemen resulteren in de vrucht, olijf.
juni: Start transformatie van vruchtbare bloem naar olijf. De pit wordt hard en het vruchtvlees wordt vlezig.
Zomer: kleurverandering van scherp groen naar zacht groen
Herfst: kleurverandering van zacht groen naar paars
Winter: kleurverandering van paars naar zwart
25-11 (Saint Catherine): start pluk
Vanaf 25-11 bevindt de olie zich zeker in de vrucht.
Van november tot februari plukt men de olijven.

Al duizenden jaren wordt olijfolie op traditionele en ambachtelijke wijze uit de olijven gehaald. De oogsttechnieken zijn er met de jaren op vooruit gegaan (van handmatig plukken naar mechanische methoden waarbij de vruchten van de bomen worden geschud), maar toch blijft men de vrucht tijdens de oogst met het nodige respect behandelen.
Om de olijven niet te beschadigen worden ze bij de oogst opgevangen in netten. Daarna worden de manden vol olijven naar molens gebracht waar ze gemalen worden tot pulp.

Het productieproces na de oogst:

pletten en mengen
persen
decanteren
opslaan en bottelen

Terug naar "Olijfolie"

 



| HOME | PRODUCTINFO | OLIJFOLIE | CREATIEF | TIPS & WEETJES |
| VRAGEN | CONTACT | FRANSE WEBSITE |
Copyright 2003 © www.vandemoortele.com